En hoe jij daar ook je voordeel mee kan doen


Je denkt waarschijnlijk dat boogschieten te maken heeft met spierkracht. Je moet vast heel sterk zijn om die boog onder controle te houden voor een schot in de roos.


Maar dat is allesbehalve waar.
En daarom lijkt het juist heel erg op ondernemen.


Herken je, toen je net begon met ondernemen, dat je dacht dat je pas een betere ondernemer kunt zijn als je heel veel verschillende vaardigheden onder de knie hebt? Dat je je spierballen moet laten zien om krachtig over te komen en dat je al direct alles moet weten van marketing? Pas dan kun je een succesvol ondernemer worden.


Het gaat om JOU
Maar net als bij boogschieten gaat het om de focus op jezelf. Het doel voor ogen zien dat je wilt raken. En je daar niet alleen maar op te richten maar juist ook bezig te zijn met de handeling, de beweging en dat te verfijnen.


Je totaal niet laten afleiden door wat er op de banen naast je gebeurt.
Of die anderen nou wel of niet in de roos schieten.
Of ze er wel of niet zelfverzekerd bij staan.
Of ze alle pijlen op exact dezelfde plek schieten als jij.


Je hoeft je niet druk te maken over hoe flitsend hun boog eruitziet, zeker niet in vergelijking met die van jou.


Jouw plezier
Want het gaat om jou en jouw plezier. Dat gevoel van plezier geeft je positieve energie. En exact die energie geef jij mee aan de pijl. Waardoor die precies op de juiste manier het doel raakt, dat jij wilt raken.


En zo is het ook met ondernemen.
De energie die jij produceert in jouzelf, is de energie die je meegeeft aan al jouw acties. Dit gebeurt al dan niet bewust.


Net als bij het boogschieten hebben kleine handelingen, zoals de manier waarop je iets vasthoudt of beweegt invloed op die energie. En dus ook op het resultaat.


De grootste valkuilen in het boogschieten zijn exact hetzelfde als de valkuilen bij ondernemen:
❌ Kijken naar anderen en jezelf ermee vergelijken
❌ Alleen maar focussen op het doel en niet op de beweging ernaartoe
❌ Iedere pijl, iedere actie is weer één op zich. Dus ook al gaat het fout, iedere volgende actie staat daar helemaal los van. Je kunt iedere keer weer opnieuw beginnen
❌ Je wordt alleen maar beter door het vaker te doen. Het hoeft niet in één keer perfect te zijn
❌ Je begint niet gelijk met de meest professionele, dure materialen. Start simpel. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer fijne materialen je nodig hebt met meer functies


Uit het boogschieten haal ik ook weer een aantal tips die je als ondernemer kunt inzetten voor je business:


* Focus vooral op jezelf
Natuurlijk kijk je naar je omgeving, maar laat je niet beïnvloeden door wat anderen doen. En haal jezelf ook zeker niet naar beneden wanneer je je vergelijkt met je collega’s of concurrenten. Doe wat goed voor jou voelt, ongeacht wat een ander daarvan zou kunnen vinden.


* Iedere handeling of actie staat op zichzelf
Loopt een bepaalde actie dus niet lekker, dan hoeft niet het hele project op de schop. Je probeert gewoon weer iets anders. Niet alles is verloren omdat de eerste actie niet ging zoals je had gehoopt.


* Begin!
Ook al heb je nog niet de perfecte website of heb je nog niet alle marketingtools op orde. Door te doen, word je beter. Door te doen, ervaar je wat wel en wat niet werkt. Daarna ga je bijschaven. Stapje voor stapje gaat het steeds beter.


* Ban kritische en negatieve stemmetjes uit je hoofd.
Anders weet je zeker dat je mis schiet.

Wil je meer tips, inspiratie en kennis over beter ondernemen? Waarbij energie en intuïtie centraal staat? Kom dan deelnemen aan mijn training 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf.

Ook interessant:
1. Het energetisch ritueel voor Business Groei & Succes
2. 7 bouwstenen van succesvol visualiseren
3. Waarom vertrouwen op je intuïtie moeilijk is
4. Maanfasen in Business: Hoe de maan je kan helpen om je bedrijf te laten groeien

Shopping-tips:
<3 Energie Training
<3 Business Intuition Cards
<3 Boek E-Kwadraat – Pam Grout Jouw Gedachten vormen jouw werkelijkheid; 9 experimenten