Is readen ethisch? En waarom?
Bedrijfsreading. Readen op potentiële klanten. Intunen op de energie van een bedrijf. Allemaal vormen van readen in een zakelijke setting. Is de gedachte ook weleens bij jou naar boven gekomen of dat ethisch wel verantwoord is? In dit artikel ga ik daar verder op. En beantwoord ik de vraag: waarom readen in een zakelijke setting wel ethisch is.

Is Readen ethisch als business tool

Readen

Wat is dat nou precies? Intunen, afstemmen, lezen, voelen, inlinken, richten op. Allemaal woorden die eigenlijk hetzelfde zeggen.

Readen is het lezen van de energie van een mens, dier, situatie, voorwerp, bedrijf, ruimte of foto. Alles bestaat namelijk uit energie. En die energie is ook drager van informatie. Door de technieken van het readen kan je die gegevens naar boven halen. En tevens vertalen naar concrete informatie. Bijvoorbeeld over iemands karakter, belemmeringen of kwaliteiten.  Met reading kun je zelfs iemands lievelingseten of wat hij/zij de avond ervoor op de tv gekeken heeft naar boven halen. Niet dat je dat laatste nou zozeer gebruikt in een bedrijfsreading. Maar het kan.

Ik hoor je denken. Okay klinkt leuk maar hoe is het dan te gebruiken in een bedrijf? Of voor mij als ondernemer?

Snel tot de kern komen

Reading haalt het verborgene naar boven. De vinger op de zere plek leggen en weten wat dat precies is. Wat speelt er? En waar blokkeert iemand (bv in een coachtraject) en wat zit daar precies achter. Dus dat wat je gewone zintuigen niet of nauwelijks oppikken. Ook de invloed van verschillende energiesystemen wordt duidelijk. En het mooie is dat dat supersnel kan. Door te readen hoef je geen uitgebreide methodes in te zetten. Dat vaak veel tijd in beslag neemt.  En zich meestal ook nog op 1 aspect focussen. Bij reading wordt supersnel helder; wat speelt er; hoe heeft alles invloed op elkaar; hoe zit alles in elkaar; waar moet je op inzetten en most important….. welke concrete stappen jij of je klanten moeten gaan zetten.

Inzicht krijgen wat er echt speelt

Jij bestaat uit energie. Net als jouw bedrijf, jouw producten, jouw team, jouw markt, je marketingboodschap en ga zo maar door. In die energie ligt informatie. Over kenmerken, eigenschappen, karakter, potentie enz. Door te readen komt deze informatie naar boven.  En kan je dus bijvoorbeeld veel inzicht geven over waarom een bepaald product niet loopt of waarom er in een bepaald team constant problemen zijn of hoe je bedrijfsstructuur eigenlijk tegen je werkt. Daar waar iets niet loopt of een keuze gemaakt moet worden of juist nog meer in de lift moet komen, geeft een bedrijfsreading inzicht.

En dat is niet wat we gewend zijn

Om reading op deze manier te gebruiken. Terecht dat dan de vraag in je opkomt van: mag je wel op iemand readen die daarvoor niet uitgebreid toestemming heeft gegeven? Zoals je bijvoorbeeld doet bij een potentiële klant. Nog voor je een verkoopgesprek hebt met diegene.

Herkomst

Van oudsher wordt reading vooral gebruikt in 1-op-1-situaties. Door readers of mediums. Waarbij de cliënt daarvoor een afspraak heeft gemaakt. En daarmee dus expliciet toestemming heeft gegeven.

Er is geen verschil

Een bedrijfsreading is qua techniek helemaal niet anders dan die readingen. En ook qua intentie en insteek is er geen verschil. Het gaat er namelijk om dat jij (als coach, trainer, adviseur, reader) jouw (potentiele) klant het beste wilt helpen. Op een goede, persoonlijke en adequate manier. Om iemand zo goed mogelijk verder te helpen in zijn leven. Om een verschil te bewerkstelligen. Voor het hogere en beste doel van jouw klant.

Is readen ethisch – voor je klant’s hoogste goed

En dat is het mooie. Omdat dat jouw intentie is, gebruik je reading dus voor jouw klant’s hoogste goed. Of als je het voor je eigen bedrijf inzet: voor jouw bedrijf’s hoogste goed. Je hebt dus een dienstbare, hulpvaardige, integere intentie. Die intentie creëert positieve energie en daarmee krijg je via de reading ook alleen die informatie door die ten goede komt aan je klant.

Niet schadelijk

Fantastisch eigenlijk hoe energie, intentie en reading werkt. Zet je reading in als businesstool dan krijg je gewoonweg geen informatie die jouw klant kan schaden. Die zijn ontwikkeling of proces in de weg staat.

Readen Ethisch verantwoord

Dus op de vraag of het wel ethisch verantwoord is, geef ik een volmondig Ja. Wel blijft natuurlijk altijd de vraag hoe de coach zijn informatie uit een reading gebruikt. En dan bedoel ik vooral: hoe je het verwoord. Met respect, zonder dwang of betweterig.

Gebruik

Gebruik het vooral als achtergrond- of extra informatie. Waardoor je makkelijker en sneller je andere technieken, kwaliteiten en kennis kan inzetten. Het maakt je trajecten sneller en je behaalt erdoor betere resultaten.  Maar het belangrijkste: je draagt ermee bij aan een lifechanging iets. Dat kan zowel voor je klant als voor je eigen bedrijf zijn.

Nu jij….

Wat is jouw mening over readen in zakelijk verband? Vind jij het ethisch verantwoord? En hoe zou jij het willen inzetten in jouw bedrijf?