Overprikkeld? Moe? 5 instant tips om je energie weer terug te krijgen. Wat is overprikkeling? Hoe het je werk als trainer, coach, adviseur kan belemmeren en hoe je snel, onmiddellijk je energie weer terug kan krijgen.

Negatieve of teveel energie

Als je teveel of negatieve energie binnenkrijgt, zonder je bewust te zijn daarvan, kan je daar last van krijgen. Dan is er sprake van overprikkeling. Vaak wordt er gedacht dat je alleen last kan hebben van negatieve energie maar niks is minder waar. Ook als je teveel positieve energie van anderen hebt opgepikt, heeft dat een negatieve invloed.

Wil je uitgebreider lezen over hoe het eigenlijk komt dat je overprikkeld kan raken? Zeker als je plezier hebt in je werk en ontevredenheid dus geen oorzaak ervan is?

Dus hoe herken je dat je overprikkeld bent?

Het belangrijkste daarbij is dat je je bewust bent over hoe je  eigen energie voelt. En als het dus anders voelt én er is niks spectaculairs in je omgeving is gebeurd dat een verandering in je energie kan verklaren. Dat de kans groot is dat je teveel energie of negatieve energie hebt opgepikt.

Tevens zijn er algemene signalen die kunnen duiden op overprikkeling, zoals:

Allerlei soorten vermoeidheid
> Lusteloosheid
> Spanning in je lijf
> Vol, druk hoofd
> Moeite met slapen
> Stemmingswisselingen
> Verdrietig zijn
> Onzekerheid
> Een down/depressief gevoel
> Kort lontje
> Snel geïrriteerd
> Ongeduldig
> Slecht tegen harde geluiden kunnen zoals van TV, radio, stemmen van mensen om je heen
> Terugtrekken in jezelf (“cocoonen”)
> Zwakke benen; alsof je door je benen zakt

Hoe overprikkeling je in de weg kan zitten

Vaak lukt het wel om na een werkdag of in het weekend jezelf weer op te laden door momenten van rust te pakken. Om zo die overload van prikkels en energie tegen te gaan. Maar hoe vervelend is het als voelt dat je teveel hebt opgepikt gedurende je werkdag?

Als je ondertussen wel je klanten goed wilt helpen. Hen het beste van jezelf wilt geven terwijl je doodmoe of geïrriteerd bent of moeilijk kan concentreren. Dan zit dit je erg in de weg om je werk met plezier en op een voldoeninggevende goede manier te kunnen doen. Daarom is het ook zo belangrijk om een soort 3-minute-oplossing te hebben om te zorgen dat je weer totaal in je kracht en energie komt te staan. En je dus je klanten weer voor de volle 100% kan helpen.

Herken je de symptomen en wil je gelijk, meteen hiervan af en je weer energiek voelen? Dan heb ik hier een 5-stappenplan voor je

Stap 1 Loos alle extra energie
Zorg ervoor dat je de grote hoeveelheid aan (negatieve) energie kwijtraakt. Dat doe je door je handen onder stromend water te houden en in jezelf te zeggen: Hierbij geef ik alle energie die niet van mij is mee aan het water. Omdat water een prima geleider is, kun je zo het overschot aan energie makkelijk uit jouw (energie)lichaam laten stromen.

Stap 2 Maak je energieveld kleiner
Om te zorgen dat je niet weer extra prikkels en energie van anderen oppikt, maak je jouw energieveld kleiner. Je haalt je aura weer dichter naar je fysieke lichaam toe. Dat doe je door te visualiseren dat je jouw energie als een soort spinnenweb terughaalt naar jezelf. Op ongeveer 10 cm van je fysieke lichaam.

Een andere manier is: door in jezelf te zeggen: ik haal mijn aura weer terug naar mijn fysieke lichaam. Op ongeveer 10 cm.

Stap 3 Bescherm jouw aura
Je bent nu de overtollige energie kwijt en hebt vervolgens je energieveld verkleint. Nu ga je die ook beschermen tegen prikkels en energie van buitenaf. Dat beschermen kan op veel verschillende manieren maar ik ben zelf altijd van de snelle actie met snel resultaat.

Dus de manier die ik altijd gebruik is de volgende. Ik visualiseer dat ik voor, achter, links, rechts, onder en boven mij muren van wit licht neerzet. Als visualiseren je teveel tijd kost, kun je het ook in jezelf zeggen: Ik zet voor mij een muur van wit licht, ik zet achter mij een muur van wit licht enz. enz.

Stap 4  Kom weer stevig in je schoenen
Naast je bescherming van je aura is het goed om je kracht te richten op je voeten. Zo raak je uit je hoofd en weer terug in je gevoel. Tevens geeft het je de stevigheid om no matter what; je niet uit het lood te laten slaan. Stabiliteit om te blijven in en bij jouw eigen energie. Een makkelijke directe manier om dat te doen is: door een keer te springen; daarna stevig je voeten op de grond te drukken en in jezelf te zeggen: ik sta stevig in het hier en nu.

Stap 5 Maak gebruik van kleur
Dit is een extra tip die je kan gebruiken. Met het doorlopen van stap 1 t/m 4 heb je onmiddellijk weer meer energie. Om het proces extra kracht bij te zetten kun je ook gebruik maken van kleuren.

Zo zorgt het dragen van de kleur rood ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en meer bij jezelf kan blijven. De kleur geel draagt bij aan meer vitaliteit en de kleur blauw stimuleert dat je makkelijker je mening en je emoties kan uiten en onder woorden kan brengen. De kleur roze zorgt weer meer voor zelfliefde.

De kleuren kun je dragen in je kleding maar een stukje papier van een bepaalde kleur kun je ook in je broekzak stoppen en dan werkt het op dezelfde manier.