Terwijl je aan het bellen bent, denk je al aan het blog dat je nog wil schrijven. Zie je ondertussen meldingen van Facebook binnen komen en het uitwerken van dat werkboek ligt ook nog op je te wachten. Herken je dat? Het is vaak niet alleen fysiek druk maar je hebt ook een druk hoofd. Je wilt rust in je mind en daarmee in je lijf en leven. De belangrijkste oplossing is om uit je hoofd te gaan terug naar je gevoel.

 

Snelle Jelle
We leven in een haastige, stressvolle maatschappij. Waarin er veel geregeld, gedaan maar ook gepresteerd moet worden. Daardoor vergeet je nog weleens om naar je lichaam te luisteren. Hierdoor raak je het contact met het gevoel kwijt.

 

Nog meer in je hoofd
Gevolg is dat je stress krijgt en alleen maar meer ‘in je hoofd’ gaat zitten. Je hebt nog meer druk in je hoofd. Hierdoor heb je het idee constant in een ren-vlieg-stand te staan. De stress die daarmee gepaard gaat, zorgt dikwijls voor allerlei lichamelijke klachten, slecht slapen, uitgeput voelen of een gebrek aan concentratie. Daarnaast mis je hierdoor vaak de signalen van je lichaam en daarmee een belangrijke informatiebron, je intuïtie.

 

Door weer uit je hoofd te gaan en terug naar je gevoel, kun je jezelf (weer) gaan aanwennen om je af te vragen wat erin je omgaat, wat je voelt en waarom je op een bepaalde manier reageert.

Hoe doe je dat nu eigenlijk? Terug naar je gevoel.
Ik deel 7 tips met je

 

Tip 1: Word je bewust van je ademhaling lucht
Door je te richten op je ademhaling gaat je aandacht naar je lijf. Je ademhaling is het enige dat in het NU is. Geen verleden en geen toekomst. Geen dingen om over na te denken die al gebeurd zijn of juist nog moeten gebeuren. Door je te focussen op je ademhaling zak je meer in je lichaam; van je hoofd naar je buik/romp. Daar waar je gevoel zit.

Oefening :
Ga op een stoel gaan zitten. Doe je ogen dicht.  Adem in via je neus, houd je adem een paar tellen vast en adem uit. Leg 1 hand op je buik en zorg bij het inademen dat je naar die hand toe ademt. Dus dat je buik naar voren bolt. Hiermee bereik je een goede buikademhaling. Herhaal dit 10x.

Probeer de oefening een aantal keren per dag te doen. Zeker de eerste 2 weken. Daarna kun je het verminderen naar een paar x per week.

 

vrouw close up zwart witTip 2: Scan je lichaam wat je voelt
Probeer een paar keer per dag stil je staan bij jezelf.

Wat gebeurt er in je lichaam? Een soort van lichaamsscan. Door bewust te gaan kijken naar wat er in je lichaam zich afspeelt, word je je meer gewaar van de subtiele signalen die je lichaam afgeeft. Zo leer je dus in de toekomst sneller je signalen van gevoel te herkennen. Een bodyscan is een kwestie van 1 a 2 minuten en kan dus makkelijk overdag, tussendoor ook gedaan worden.

Oefening lichaamsscan:
Ga op een stoel of bank zitten en sluit je ogen. Ga nu kijken wat je ervaart: Sta vanaf nu elke dag een paar keer (kort) stil bij jezelf. Ook al heeft er op dat moment geen specifieke gebeurtenis plaatsgevonden.
Hoe voelt je lichaam? Is het ontspannen of onrustig? Heb je ergens in je lichaam pijn? Zijn er gevoelens die in je opkomen en waar voel je die?
Wat doet je geest? Komen er gedachten in je hoofd? Waar gaan die over? Kom je oordelen over jezelf of anderen tegen? Welke zijn die?

Doel van de lichaamsscan is om te leren herkennen. Herkennen van wat er afspeelt en herkennen van de signalen. Dus als er gedachten komen; dan zie je die en laat je die weer gaan. Je hoeft ze niet te verklaren of te bediscussiëren.

 

Tip 3: Kijk terug op je dag schrijven in dagboek
Door iedere avond kort bewust stil te gaan bij je dag; kunnen er gevoelens naar boven komen (zowel positief als negatief) die je door de drukte van de dag misschien hebt gemist. Een terugblik geeft je die ruimte.

Oefening:
Schrijf elke avond een kort stukje over wat je die dag hebt gedaan. Zoals opstaan, werken, je kreeg een complimentje enz. Een paar minuten schrijven is al genoeg. Het kunnen ook steekwoorden zijn. Dus focus je niet op het schrijven van het perfecte artikel.

 

kwastenTip 4: Doe iets ontspannen
In het hectische bestaan wat we hebben, vergeten we nog weleens tijd vrij te maken om aan ontspanning te doen. Maak eens oprecht tijd vrij voor jezelf. Door de rust die je hiermee creëert, maak je weer de verbinding met je hart. Ontspanning is uiteraard voor iedereen anders, maar denk hierbij aan een avond op de bank met een goed boek en een kopje thee, het kijken van een film, wandelen, een uitgebreid bad nemen, muziek luisteren, yoga oefeningen doen, gezellig erop uit (alleen of met vrienden), sporten enz.  Kies iets waar jij je lekker bij voelt.

 

 

Tip 5: Mediteer
Bij het woord mediteren schrikken de meeste mensen. Omdat ze denken dat het moeilijk is en veel tijd in beslag neemt. Niks is minder waar!vuurtoren Er bestaan veel hele korte meditaties die ideaal zijn om mee te beginnen. Ze brengen je hoofd tot rust en versterken de connectie met je gevoel.

Oefening: de kortste meditatie
Ga zitten met beide voeten op de grond. Focus je op je ademhaling (zie ook tip 1) en herhaal: Ik ben. Doe dat 1 minuut lang of herhaal de zin 30 keer en Klaar ben je!

Oefening: Ademhaling Tellen Meditatie
Deze meditatie kun je zolang maken als jezelf wilt (variërend tussen de 5 – 45 minuten). Ga zitten met beide voeten op de grond. Focus je op je ademhaling (zie ook tip 1). Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt, begin je met tellen…. Inademen, 1….. uitademen, 2….inademen, 3……uitademen. Als je aan iets anders gaat denken; dan laat je die gedachten gaan (door te zeggen: ik laat het los) en focus weer op het tellen. Ook sensaties van tintelingen of rust merk je alleen op en laat je. Tel verder…. Inademen, 79….uitademen, Inademen, 80…..uitademen enz. Breng nu langzaam je gedachten weer terug door je vingers wat te bewegen en je voeten en weer in de ruimte terug te keren. En Klaar!


Er zijn nog heel veel meer verschillende meditatie-oefeningen zoals wandelmeditatie, meditatie met een woord/mantra of met een plaatje of een geleide meditatie/visualisatie. Visualisatie kan jou bij nog veel meer helpen dan alleen terug naar je gevoel.
Lees ook: [BLOG] hoe visualisatie jou kan helpen je doelen te bereiken.

 

loslatenTip 6: Laat je zorgen los
Velen van ons hebben de neiging om situaties of aanstaande gebeurtenissen zo vaak te overdenken, dat het zorgen worden die vast komen te zitten in ons hoofd. Op het moment dat we dat doen, ligt de focus op je mind en niet meer op je gevoel. We denken dan ook vaak dat we iets voelen in plaats van dat we echt voelen. Het laten gaan, loslaten van deze gedachten zorgt ervoor dat de weg naar het gevoel weer vrij is.

Oefening:
Bedenk/visualiseer dat je een ballon in je handen hebt. Deze ballon ga je opblazen en terwijl je die op blaast; noem je je zorgen of gedachten op en die blaas je in die ballon. Bv: hierbij blaas ik mijn angst/zorgen om de gezondheid van mijn vader in de ballon. Nadat je dat gedaan hebt, zeg: ik laat de ballon met al mijn zorgen nu de lucht in gaan. Hiermee laat je letterlijk je zorgen los.

 

Visualisatie-oefeningen kun je bij heel veel verschillende issues inzetten en zijn relatief makkelijk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan: persoonlijke ontwikkeling, intuïtie versterking, prestatieverbetering, gezondheid, dromenrealisatie enz.
Lees ook:  [BLOG]  7 bouwstenen voor succesvol visualiseren

 

Tip 7: Herprogrammeer je mind
Je gedachten/ je mind heeft kracht. Bedenk maar dat je ervan overtuigd kan

zijn dat je ergens niet goed in bent of juist heel erg goed. De kracht van je gedachten is sterk en verbonden met je lichaam. Het lichaam voelt de energie van die gedachten en reageert daarop. In positieve en negatieve zin. Je kan je mind dus ook herprogrammeren en vullen met positieve overtuigingen. Zoals dat je leeft vanuit je hart.

Dit doe je door het herhalen van positieve affirmaties. Affirmaties kun je in jezelf of hardop zeggen. Belangrijk is het om 1 affirmatie het een aantal keren op 1 dag te zeggen en dan een periode lang (zeg 2 a 3 weken). Herprogrammeren van je hersens heeft even tijd nodig.

Oefening:
Gebruik 1 van de onderstaande affirmaties of maak er zelf eentje. Belangrijk daarbij is wel dat het positief moet zijn en geformuleerd alsof je het al zo doet/bereikt hebt.
Ik leef vanuit mijn hart
Ik sta in contact met mijn gevoel
Ik heb een goede verbinding tussen mijn hoofd en mijn gevoel
Ik voel goed mijn lichaam aan
In mijn hoofd is het rustig

Wil je nog veel meer op jouw gevoel gaan varen? Jouw intuïtie echt gaan gebruiken in jouw bedrijf? Maar wel op een concrete manier? Meld je dan HIER aan voor de workshop Van Onderbuik naar Weten en maak  van jouw intuïtie jouw krachtige business tool.